Forsiden

Vennskapsgruppa

Nyhetsarkiv

Styret

Lenker

Kontakt
Nyheter fra 2014-2018Gazauka 2017

En rekke Gaza-arrangementer 21.-25. mars.

Kom nærmere Palestina og Tromsø sin vennskapsby Gaza. Engasjer deg og velg blant arrangementene i Gazauka. Bahaa og Ishraq som arbeider for Tamer institute i Gaza besøker Tromsø, og gleder seg til ukas arrangementer. [Programplakaten for Gazauka 2017] [Gazauka 2017 på Facebook]


Årsmøtet 2017

Årsmøtet 2017 ble avholdt 21. februar.

Les den grundige årsrapporten, regnskapet og referatet: [Årsmøtereferatet] [Årsmeldingen] [Regnskapet]


Nytt år - nye aktiviteter - flere muligheter:

Betal kontingent i Vennskap Tromsø - Gaza for 2017

En påminnelse til gamle og oppfordring til nye medlemmer: betal kontingenten til Vennskap Tromsø - Gaza. Kontingenten er en viktig del av vår inntekt. Hvis noen vil bidra ytterligere kan dere innbetale et større beløp til samme konto. I vår er det planlagt en ny Gaza-uke 20.-26. mars , og aktivitetene i vennskapsbyprosjektet fortsetter på områder som teater, film og tekstskaping.
Les mer om kontingentinnbetaling nest nederst her på forsiden av nettsiden.


Gazauka 2016

En rekke Gaza-arrangementer 6.-10. april

Gazauka er et dugnadssamarbeid som gjør oss i stand til å sette fokus på Gaza og vennskapssamarbeid. Gaza er Tromsøs vennskapsby i Palestina, og årets program vektlegger i større grad enn tidligere situasjonen i hele Palestina, og for de palestinske flyktningene. Kom på arrangementene, og inviter gjerne flere til å delta og bli bedre kjent med Gaza og Palestina.

Onsdag 6. april 19.00: Ingvild Skogvold: Om rapporten Farlige Forbindelser II. Fagforbundet, Stortorget 5, 3. etasje.
Rapporten «Farlige Forbindelser II» er utarbeidet av Fagforbundet og Norsk Folkehjelp og er en omfattende og grundig dokumentasjon på ulike norske forbindelser til den israelske okkupasjonen. Ingvild Skogvold har vært sentral i utarbeidelsen.
Arrangører: Fagforbundet Troms og Norsk Folkehjelp region nord

Torsdag 7. april 20.00: Internasjonalt seminar: Forfatter Peder Martin Lysestøl: Israel - Bak muren av myter og propaganda. Introduksjon ved Gunhild Johansen. Tromsø bibliotek.
I mer enn 50 år har økonomen Lysestøl fulgt Israel. I sin nye bok viser han hvordan Israels endring fra planøkonomi til markedsøkonomi har hatt store konsekvenser for sionistisk ideologi og israelsk politikk. På den ene siden kjemper Israel om å bli verdens hitech-hovedstad og er satsingsområde for Apple, Microsoft og de andre teknologigigantene. På den andre siden er det verdens mest militariserte samfunn og landet med størst andel fattige i den utviklede verden. Hvor går Israel videre? Er landets økonomiske, sosiale og politiske utvikling i ferd med å bli en trussel mot Israels eksistens?
Byråd Gunhild Johansen innleder møtet ved å trekke tråder mellom vennskapsbyene Tromsø og Gaza og vise linjer bakover og framover i kommunens engasjement for fellesskapet mellom Norge og Palestina.
Arrangør: Internasjonalt seminar og Palestinakomiteen

Fredag 8. april 12.30: Skolefilmvisning: Dancing Arabs. Aurora kino.
Gratis skolekino for elever i 10. trinn og på videregående. I Dancing Arabs møter vi palestinske Eyad som blir tatt inn på en av Jerusalems mest prestisjetunge, jødiske skoler. Hvordan er det å være ung og å finne sin identitet samtidig som man lever i et område i konflikt?
Arrangører: FN-sambandet og Film fra Sør

Lørdag 9. april 13.00: Historiker og forfatter Ilan Pappe: Apartheid i ISRAEL. Åpent møte på Prelaten.

Besøk av historieprofessor og aktivist Ilan Pappe, opprinnelig fra Israel, nå bosatt i England. Pappe har skrevet en lang rekke bøker og artikler om Israel og Palestina, og har som et viktig utgangspunkt sin siste bok «Israel and South Africa: The Many Faces of Apartheid».
Arrangører: Palestinakomiteen i Tromsø, Norsk Tjenestemannslag universitetet, Humanetisk Forbund Troms og Fagforbundet Troms

Søndag 10. april 11.00-14.00: Møt Gaza! Tromsø Bed & Books, Strandveien. 45.
Gjestehuset Tromsø Bed & books åpner dørene for alle som vil bli bedre kjent med alle de fine sidene ved vår vennskapsby Gaza. Det blir tegning og historiefortelling for barn, palestinsk matlaging, tekster og historier fra ungdom i Gaza og mye mer.
Arrangør: Vennskap Tromsø-Gaza i samarbeid med Vennskapsbyprosjektet på Tvibit


Årsmøtet 2016

Les den grundige årsrapporten og referatet etter årsmøtet 23. februar 2016

Les årsmøtepapirene: [Årsmøtereferat 2016] [Årsmøteinnkallingen] [Årsmeldingen] [Regnskapet 2015]


Gazauka 2015

En rekke Gaza-arrangementer 14. - 21. mars

Gazauka er et dugnadssamarbeid som gjør oss i stand til å sette fokus på Gaza og vennskapssamarbeid. Her er årets arrangementer:

Lørdag 14. mars 13.00 «På oppdagelsesreise i Gaza - En guidet tur med Mads Gilbert og Mohamed Jabaly» Tromsø bibliotek
Mandag 16. mars 19.30 Åpning av fotoutstilling med Bjørn-Owe Holmberg. Kafe G
Tirsdag 17. mars 19.00 Politisk debatt: Solidaritetsbyen Tromsø. Verdensteatret
Onsdag 18. mars 18.00 Teaterforestillingen Voices of Palestine. Rådstua
Onsdag 18. mars 19.00 Filmen AMBULANCE, med introduksjon ved regissør Mohamed Jabaly. Verdensteatret
Torsdag 19. mars 18.00 Teaterforestillingen Voices of Palestine. Rådstua
Torsdag 19. mars 20.00 Internasjonalt seminar: Israel, Palestina og folkeretten – kan Israel dømmes for krigsforbrytelser? Advokat Geir Høin. Tromsø bibliotek
Lørdag 21. mars 11.00 Danseskurs: Dabke - Palestinsk folkedans for nybegynnere. Kirkens bymisjon, Parkgata 22
Lørdag 21. mars 12.00 - 14.00 Krafttak for Gaza har stand på Stortorget

Kom på årets arrangementer og del programmet med andre. [Plakat] [Facebook]

Åpent møte på Tvibit 3. november 20.00:

Gaza sett fra innsiden

Bahaa Eleyan (24) jobber som ungdomskoordinator ved litteratur-og skriveinstituttet Tamer Institute i Gaza. Han leder blant annet ungdomskrivegruppen «Voices from Palestine», som har fokus på å skrive tekster på engelsk om hvordan det er å være ung i Gaza.
Mohamed Jabaly (24) er filmskaper og fotograf. Han jobber som ungdomskoordinator for organisasjonen Save Youth Future Society i Gaza. Gjennom filmkameraet sitt forteller han historier fra innsiden av Gaza.
Denne kvelden får du mulighet til å bli bedre kjent med Gaza og menneskene som bor der, et sted vi hører mye om, men likevel vet lite om. Gjennom sine egne historier, og med film og bilder forteller Bahaa og Mohamed om hvordan det er å være ung i Gaza i dag.
I tillegg blir det kulturelle innslag med tekster fra teaterforestillingen «Voices of Palestine» som ble vist på Rådstua i august, og Tale Næss fra Hålogaland Teater vil dele noen av sine tekster.
Gratis inngang, enkel servering
Velkommen!
Arr: Vennskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza i samarbeid med Tvibit, Rådstua og Kulta

Internasjonalt seminar med besøk fra Gaza:

Møt journalist og fotograf Mohamed Jabaly

Internasjonalt seminar 23. oktober arrangeres av Vennksap Tromsø - Gaza og Palestinakomiteen i Tromsø. Fokus er på Boikott, og med besøk fra Gaza kan vi fortelle spesielt om situasjonen der. Med på seminaret er også leder i Palestinakomiteen i Norge, Kathrine Jensen.


Vennskap Tromsø - Gaza

Sommerens krig i Gaza har fylt oss med gru, men også paradoksalt nok med glede, når vi ser hvordan folket i Tromsø støtter sin vennskapsby Gaza.

Her er lenker til to opprop om situasjonen i Gaza:
[Gaza calling - Sanksjoner mot Israel - fra en lang rekke organisasjoner i Palestina]
[KFUK i Palestina: "Join the global movement to support Gaza's right to life"]

Her er et lite utvalg klipp fra i sommer:
[iTromsø: Hjort vil til Gaza]
[iTromsø: Samlet inn over 50.000 kroner]
[iTromsø: Drar i gang kronerulling for Gaza]
[iTromsø: Ble sjokkert over innsamlingsbeløp]
[Nordlys: - De dreper barn! De unge i Gaza terroriseres]
[Nordlys: - Et helvete av død og fordervelse] (Med video av Mads Gilberts appell 31. juli)
[Nrk Nordnytt: Mads Gilbert deltok på Gazamarkering]
[Nrk Nordnytt: Faste og bønn for fred]

1. mai appell fra Gaza:

Journalisten Majed Abusalahma på Stortorget i Tromsø 1. mai

Etter et halvt års venting er endelig journalisten Majed Abusalahma ute av Gaza og på reise i Europa for å fortelle om sine erfaringer og forhåpninger. Første mai fikk Tromsøfolk mulighet til å høre ham holde appell på Stortorget. [Les reportasje fra iTromsø: «Majed har håp for Gaza»]

 

Vårscenefest med besøk fra Palestina:

Freedom Theatre spiller THE ISLAND

Under teaterfestivalen Vårscenefest besøker Freedom Theatre fra Jenin Tromsø med forestillingen THE ISLAND. De spiller forestillingen på Rådstua 29. april kl. 18.00. [Les mer om Vårscenefest] [Les mer om Freedom Theatre og forestillingen THE ISLAND]

 

 

 

 

 

Fotoutstilling på Perspektivet museum:

GAZA PORTRETTER av Magnumfotograf Paolo Pellegrin

Fra 26. april til 26. oktober viser Perspektivet museum i Storgata fotoutstillingen GAZA PORTRETTER. I perioden 27. desember 2008 til 18. januar 2009 gjennomførte det israelske militæret et angrep på Gazastripen kalt Operation Cast Lead (Operasjon Støpt Bly). Skadeomfanget både på mennesker, bygninger og infrastruktur var uten sidestykke. I Gaza Portretter møter vi sivile palestinere som fikk sine liv dramatisk endret. Med alvorlige kvestelser og tap av kroppsdeler mistet mange evnen til å forsørge sine familier eller gjennomføre planlagt utdannelse. I kjølvannet av krigens herjinger er deres skjebne i liten grad blitt gjenstand for oppmerksomhet. Som fotografen selv sier: «I alle konflikter er det slik: Når den er over, interesserer nesten ingen seg for de sårede». [Les mer om utstillingen GAZA PORTRETTER]

 

Gaza fra lufta

Media Town fra Gaza viser oss sine første bilder av Gaza filmet ovenfra:

Palestinsk biskop besøker Tromsø:

Møt Munib A. Younan 25. mars

I slutten av mars besøker den evangelisk Lutherske biskopan i Jordan og Det hellige land Munib A. Younan Den norske kirkes biskop i Tromsø. Tirsdag 25. mars kl. 19.00 inviterer biskopen og Palestinakomiteen i fellesskap til åpent møte med Younan i Tromsø bibliotek. Den palestinske biskopen er president i det lutherske verdensforbund, og har bred erfaring fra internasjonalt fredsarbeid og fra mellomkirkelig samarbeid. Han er en av kirkelederne i Jerusalem som har sluttet seg til oppropet "Kairos Palestina" fra 2009, og som har hatt stor betydning for kirkene internasjonalt i solidaritetsarbeidet for Palestina. [Les Kairos Palestina dokumentet] Temaet for møtet er Fredsprosessen i Palestina og kirkens rolle i arbeidet for fred. [Plakat for Biskop Younans møte 25. mars]

 

Årsmøtet 2014

Les den grundige årsrapporten og referatet etter årsmøtet 25. februar

Les årsmøtepapirene: [Årsmøtereferat 2014] [Årsmøteinnkallingen] [Årsmeldingen] [Regnskapet 2013]

 

Vennskap Tromsø - Gaza er arrangør av Internasjonalt seminar torsdag 13. februar:

Ett år med FN-solidaritet – hva betyr det for Palestina?

26. november 2013 vedtok FNs generalforsamling å gjøre 2014 til internasjonalt år for solidaritet med det palestinske folket. Resolusjonen, som også inneholdt ni andre punkter, ble vedtatt med 110 mot 7 stemmer. 56 land - blant dem Norge - avholdt seg fra å stemme.
I Tromsø er det stadig flere som arbeider for solidaritet med det palestinske folket. Tromsø kommune har vedtatt å la to vann- og avløpsingeniører besøke Gaza i forbindelse med den kritiske sanitære situasjonen der.
På seminaret innleder Ida Jørgensen Thinn, informasjonsrådgiver i FN-Sambandet og Markus Søbstad Bensnes fra Vennskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza. Han var en av prosjektets besøkende til Gaza i november 2013.
Vi spør blant annet:
- Hvordan ser FN på okkupasjonen av Palestina?
- Hvorfor har FN har valgt 2014 som året for internasjonal solidaritet med Palestina?
- Vil FN-året kunne påvirke den spente situasjonen mellom Israel og Palestina?
- Hva betyr solidaritetsarbeid og kultursamarbeid for Tromsø og Gaza i dag?
Internasjonalt seminar arrangeres som vanlig i Tromsø bibliotek og byarkiv, kl. 20.00 - 22.00. Seminaret arrangeres i samarbeid med FN-sambandet.

 

Nytt år - nye aktiviteter - flere muligheter:

Betal kontingent i Vennskap Tromsø - Gaza for 2014

En påminnelse til gamle og oppfordring til nye medlemmer: betal kontingenten til Vennskap Tromsø - Gaza. Nye regler fra Vennskap Nord - Sør og NORAD setter krav til 10 % egenfinansiering av de aktivitetene vi mottar støtte til. Hvis vi skal kunne bruke 120 000 Norad-kroner på vennskapsarbeidet må vi samle inn 12 000 kroner selv. Kontingenten er en viktig del av vår inntekt. Hvis noen vil bidra ytterligere kan dere innbetale et større beløp til samme konto. I vår er det planlagt flere besøk fra Gaza, og aktivitetene i vennskapsbyprosjektet vokser på områder som teater, musikk og tekstskaping.
Les mer om kontingentinnbetaling nest nederst her på forsiden av nettsiden.

Gaza på TIFF:

Her er hva alle Palestinavenner må få med seg under TIFF 2014

TVIBIT@TIFF: onsdag 15. januar kl. 15.30–16.30 viser vi nye filmer fra Gaza i salen på Tvibit. Fire unge kvinnelige filmskapere forteller tre sterke historier fra sin hverdag. Gratis inngang. Les mer [her]
TROMSØ FILMGALLERI viser filmer av og med palestinsk ungdom fra Vestbredden, Gaza og Jerusalem. I gangen mellom Aurora kino og biblioteket finner du skjermer med tilhørende headset, og du kan stikke innom og se en eller flere kortfilmer fra Palestina når du enn måtte ønske helt gratis under hele festivaluka. Åpningen av TROMSØ FILMGALLERI med filmer fra unge, palestinske filmskapere skjer søndag 12. januar kl. 19.00 med taler, sprudlende brus og mye bra film! Les mer [her]