Forsiden

Vennskapsgruppa

Nyhetsarkiv

Styret

Lenker

Kontakt


Nyheter fra 2010

TV2:

Mads Gilbert: Regjeringen gjør seg medskyldig i blokkaden av Gaza


Al Jazeera:

Ridesenter i Gaza


Les Dan Børge Akerøs blogg fra Gaza til TV-aksjonen:

Fengselet Gaza


guardian.co.uk:

Israeli troops accused of shooting children in Gaza


Palestinske sanger på Tromsø World Music Festival:

Rola Bkheet kommer

Rola Bkheet er tilbake i Tromsø søndag 3. oktober, for å gi en konsert med palestinske sanger sammen med sine musikervenner fra Tromsø. Sist hun gjestet byen var i mars i år, da gjorde hun stor lykke på Skarven, i regi av Viseklubben Spelt. Nå står Tromsø World Music Festival som arrangør.
Rola er fra Gaza, nå bosatt i Norge, og hun opptrer med et band av tromsømusikere. En spennende miks av arabiske ord og toner og akustiske klanger som bygger bro mellom vennskapsbyene Tromsø og Gaza. Rola er en fantastisk sangerinne og artist som mange tromsøfolk kjenner fra før. Hun sang her første gang i 2006, i Blandakoret Nordaførrs store Palestina-konsert, der hun var solist sammen med to andre gjestemusikere fra Gaza. To år etter dette var Rola med på solidaritetskonerten for Gaza, som ble holdt for fullsatt sal på Rica Inshavshotell, og tidligere i år var altså Spelt og Skarven arena for en konsert med fullt hus og stor stemning.
På søndagens konsert har Rola følge med Elena Yakovleva (fiolin), Pål Thorstensen (kontrabass), Jon-Eirik Boska og Nasra Ali Omar (perkusjon) og Ragnar Olsen (gitar, tenorgitar).
Konserten er i Tromsø domkirke søndag 3. oktober kl. 19.00 - ca. 20.00.


News in English:

Fosse and Gilberts book "Eyes in Gaza" out now

Dear friends! The English edition of our book "Øyne i Gaza" ("Eyes in Gaza") is now possible to order online: Order through Amazone.com. I hope you can convey this news to other friends. Also, the Arabic, Swedish and Finnish editions are finished up and to be released very soon or are already released. The Italian and Turkish translations are in the pipeline. So, the book will be available in seven languages - so far. In solidarity, Mads.


Nrks "Åpen himmel" 15. august:

Ole D. Mjøs og Mads Gilbert om rettferdighet i Gaza - og andre steder


Ny Tromsø-teknoligi:

Far North Living Lab bidro med kontakt mellom Tromsø og Gaza under NUFF


Stig Lægdene i Tromsø Domkirke:

Preken på solidaritetsgudstjeneste for Palestina


Britisk rapport on Gazakrigen:

Blokaden skader den mentale helsen [Nrk]


Korrespondentbrev fra Nrks Sidsel Wold:

Redselen for stjernene i Gaza


Nett-TV fra Euro-Gaza møte i Barcelona: Nye kontakter, nye muligheter

Styremedlem i Vennskap Tromsø - Gaza:

- Jeg skulle vært ombord [Nrk]


Fem hundre i demonstrasjon i Tromsø [Nrk]

Søndag 6. juni kl. 11:

Solidaritetsgudstjeneste for det palestinske folket

Vennskap Tromsø - Gaza er med som arrangør når Domkirken menighet lar årets gudstjeneste i internasjonal uke handle om Palestina. Rektor ved Kirkelig utdanningssenter i nord, Stig Lægdene, vil preke med utgangspunkt i det palestinske Karios-dokumentet, der palestinske kristne redegjør for sin situasjon og utfordrer til ikkevoldelig kamp mot okkupasjonen i deres land. Bernhard Sætre har vært ledsager på Vestbredden i vinter, og forteller noe av det han har opplevd. Knut Borud fra Vennskap Tromsø - Gaza forteller om organisasjonens arbeid og situasjonen i Gaza. Kapellan Ann Christin Elvemo i Domkirken er liturg under gudstjenesten.

Les innledningene fra FN-sambandet Nords seminar onsdag 28. april:

Krigens folkerett - FNs menneskerettsråds rapport(Goldstonerapporten) om de militære operasjoner i Gaza 27.12.08.-18.01.09.

FN-sambandet Nord inviterte til seminar om Goldstonerapporten på Lillescenen i Kulturhuset. [Les innledernes presentasjoner på FN-sambandets nettside] [Les Goldstonerapporten (452 sider)] [Les Menneskerettsrådets hjemmeside for United Nations Fact Finding Mission on the Gaza Conflict]


En ny variant av den tradisjonelle selbuvotten skal gi penger til proteseverksted i Gaza. [Nrk]


"Yelaa to Gaza" på Internett

En engelsk versjon av vår dokumentarfilm "Kom til Gaza" kan nå deles med alle over Internett. Fortell det til alle du tror vil se. Versjonen på DVD med norsk tekst får du som medlem av Vennskap Tromsø - Gaza i 2010.

Yelaa to Gaza - Come to Gaza from Vennskap Tromso Gaza on Vimeo.Tromsø SV støtter "Norsk båt til Gaza"

"Båt til Gaza har hatt en stor symbolsk betydning i kampen mot blokaden av Gaza. Båtene har vist at det er mulig å omgå blokaden og komme inn i okkupert område med forsyninger. Selv om det ikke på noen måte kan møte behovet befolkningen har for mat, medisiner og andre helt grunnleggende nødvendighetsartikler, viser båtene at folk bryr seg og at Gaza ikke er glemt."

Les mer om imponerende arbeid på Hamar for å utruste Norsk båt til Gaza

Støtt Tromsøaksjonen for Gazas aksjon for Norsk båt til Gaza, konto 9001 10 84884

Les mer om Free Gaza movement


Ordfører Arild Hausberg:

– Vi brøt blokaden av Gaza

Nordlys 21.3.10

En sterk historie: Sidsel Wold i Gaza (Nrk nett-tv)


Vennskap Nord/Sør: Det kunstneriske rom mellom Tromsø og Gaza


Møtet mellom Kulta og Tamer Institute 20. mars


Innblikk: Gaza

Utgangspunktet var Kultas forestilling "Rom", men etterhvert har det blitt et imponerende program i uka som har fått navnet "Innblikk: Gaza". Vennskap Tromsø - Gaza har støttet "Rom" og PUTs fotoutstilling, og arrangerer selv seminar om vennskapsarbeid, tirsdag 16. mars kl. 18.00 i formanskapssalen i rådhuset. Vi får besøk av lederen i Nablusforeningen i Stavanger, Anndi Lomeland Jacobsen, som entusiastisk skal få dele sine mangfoldige erfaringer med vennskapsarbeid i Palestina. Ellers anbefaler vi alle de tolv arrangementene! [Innblikk Gaza - hele programmet] [Vårt seminar om vennskapsarbeid]


Søvnløs i Gaza ... og Jerusalem

Teamet bak "Sleepless in Gaza...and Jerusalem" er i gang med en kjempeproduksjon for YouTube, 90 episoder av 25 minutters varighet. Det er en videodagbok om fire unge palestinske kvinner, muslimer og kristne, to som bor i Gaza og to i Jerusalem/Vestbredden. [Sleepless in Gaza...and Jerusalem]

Ny film fra Ashraf Mashharawi:

"A girl called Jewel"

Dette er historien om Jewel som mistet nesten hele familien sin under krigen i 2009. Filmen er i to deler, til sammen 22 minutter.

A girl called Jewel, del to.


Med håpet som våpen

[Omtale fra Nordlys]


"Gaza in Plain Language"

En sammenfatning av situasjonen i Gaza etter krigen. Noen svært sterke bilder er årsaken til at YouTube har gitt filmen attenårsgrense, så man må logge inn for å få se den.

Tirsdag 26. februar:

Årsmøte og nytt styre i Vennskap Tromsø - Gaza

Vennskap Tromsø - Gaza hadde sitt årsmøte tirsdag 26. februar. Årsmeldingen fortalte om et aktivt år, der det har skjedd mye arbeid i Vennskap Tromsø - Gaza. Til styret ble valgt: Inger Hilde Trandem, Astrid Eriksen, Gunhild Johansen, Stephen Jörstad, Knut Borud, Helge Hole og Grete Soleng. [Årsmøtereferat] [Årsmelding] [Regnskap] [Budsjett]

Besøk fra Gaza:

Internasjonal koordinator i Gaza kommune, Mohamed el Halabi, har besøkt Tromsø

Mohamed el Halabi er internasjonal koordinator i Gaza kommune, og er en av dem som kjenner aller best til samarbeidet med Tromsø.
Han har ventet lenge på anledning til å komme på besøk til Tromsø, og som så mange andre har han kommet til filmfestivalen.
Søndag 17. januar var det åpent møte med Mohamed el Halabi på Tvibit. Vi viste også den flunkende nye dokumentarfilmen fra Gaza som Vennskap Tromsø - Gaza har fått laget. Mohamed fortalte om hvordan folket i Gaza har det, og hvordan vennskapsarbeidet kan utvikles.
Seinere i besøket har Mohamed truffet politikere fra kommunen og fylket, besøkt Tvibit, Kulta og UNN, og fått god anledning til å bli bedre kjent i vennskapsbyen. [Nordlys: "Første fra Gaza"]

Eksport fra Gaza:

Jordbær over grensa for første gang på to år

(Nrk 20.1.10.)

Ny dokumentarfilm:

Yelaa to Gaza - Kom til Gaza

Vennskap Tromsø - Gaza har samarbeidet med filmprodusent Ashraf Mashharawi om å få laget en ny dokumentarfilm fra Gaza. Utgangs­punktet vårt har vært å vise de sidene ved Gaza som ikke får oppmerksomhet til vanlig, hverdagslivet, byens puls, menneskene som tross vanskelige forut­setninger lever og virker i storbyen Gaza. Filmen inneholder også et intervju med Mads Gilbert fra Gaza sommeren 2009, og en samtale med Nehal Afana, med hennes egne film­opptak fra Tromsø. Nehal har vært i praksis på Tvibit og har vært deres nærmeste medarbeider under en rekke prosjekter for og med ungdom i Gaza, i samarbeid med ungdom i Tromsø.
De som betaler medlemskontingent til Vennskap Tromsø - Gaza i 2010 får en DVD med filmen som «medlemskort».