Nyhetsarkiv 2008
- Nyhetsarkiv for nettsiden tromso-gaza.no
Demonstrasjon 29. desember: STOPP MASSAKRENE I GAZA 29.12.08
«Gift med ein annan mann» Leserinnlegg i Nordlys av Elisabet Sausjord 24.12.08
Stengte banker i Gaza. Pressemelding fra Utenriksdepartementet 9.12.08
Nett-TV reportasje om situasjonen i Gaza. 5.12.08
Rapport fra Gaza de siste tjue dager. 1.12.08
Møte om Gaza 26. november: "Bryt isolasjonen av Gaza" 18.11.08
Til Gaza med båt. 15.11.08
Konferanse om stengingen av Gaza stenges (!) 1.11.08
Popular Committee Against Siege. 15.10.08
Riksteateret spilte "Mitt namn er Rachel Corrie". 24.9.08
Tvibits Palestinaprosjekt har besøkt Gaza i sommer. 1.9.08
Solidaritet Tromsø - Palestina i 30 år. 10.5.08
Gaza Strip Fuel Situation Report Rapport fra FN 23.04.08
Tromsøaksjonen for Gaza 10.4.08
Nytt styre i Vennskap Tromsø - Gaza. 26.02.08
Blokkaden: Et brudd på internasjonal lov. 30.01.08
Demonstrasjon 26. januar: Opphev blokaden av Gaza! 26.01.08
Demonstrasjon 29. desember: STOPP MASSAKRENE I GAZA
Foto: Knut Borud
Mandag 29. desember var det demonstrasjoner i Tromsø og flere andre steder i landet i protest mot Israels massakre i Gaza.
Se NRKs reportasje med 23 bilder.
«Gift med ein annan mann» Leserinnlegg i Nordlys av Elisabet Sausjord 24.12.08
Stengte banker i Gaza. Pressemelding fra Utenriksdepartementet 9.12.08
Palestinske banker i Gaza måtte over helgen stenge som følge av israelske restriksjoner på pengeoverføringer til Gaza. Bankene har ikke tilstrekkelig kontantbeholdning til å utbetale lønninger og andre overføringer. Totalt rammes en halv million mennesker i forbindelse med den muslimske Eid-høytiden.
- Jeg er bekymret over restriksjoner på kontantoverføringer til Gaza som Israel har innført. Dette førte til at nærmere 77.000 offentlig ansatte i Gaza ikke fikk lønn idet palestinerne gikk inn i den viktige muslimske høytiden Eid. Jeg frykter at dette israelske tiltaket vil ytterligere forverre en allerede svært vanskelig økonomisk og humanitær situasjon. Norge, som leder av den internasjonale givergruppen for palestinerne (AHLC), meddelte sin bekymring til israelske myndigheter mandag 8. desember, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Bankene i Gaza er nå stengt. Lønnsutbetalingene til ansatte i offentlig sektor er et av de viktigste bidragene til å opprettholde økonomisk aktivitet i et isolert og avstengt Gaza.
- Jeg appellerer til israelske myndigheter om å oppheve disse tiltakene øyeblikkelig. Jeg vil understreke det akutte i den situasjonen som nå er skapt, sier Støre. Jeg frykter Israels fremgangsmåte vil tjene til å undergrave den palestinske regjering ledet av statsminister Salam Fayyad som har bred støtte og tillit i det internasjonale samfunn, og snarere bidra til å styrke ytterliggående grupper.
Selv om Gaza siden juni 2007 har vært kontrollert av Hamas har regjeringen i Ramallah fortsatt å utbetale lønninger til sine ansatte i Gaza.
Nett-TV reportasje om situasjonen i Gaza. 5.12.08
I.N.N, Amerikanske International News Net, rapporterer fra Gaza:
Utviklingen av blokaden av Gaza blir skjult fordi Israel hindrer journalister i å komme inn på Gazastripen. Stengningen resulterer i at alle sider ved livet blir fullstendig paralysert.
Strømstans rammer mesteparten av Gazastripen og etterlater folk i en forferdelig situasjon med en økende frykt for situasjonen på sykehusene. UNRWA har fremdeles store problemer med å skaffe mat til omlag 750 000 mennesker.
Nedenfor er en nylig utgitt rapport om den dramatiske utviklingen av blokaden de siste tjue dagene. Den Israelske hæren åpnet grenseovergangen i en dag og tillot noe humanitær hjelp inn til Gaza, men grensen ble raskt stengt etter at noen raketter ble avfyrt fra Gaza.
Medisinsk gass til kirurgi mangler, forsyningene rekker for sju dagers forbruk. Vanligvis har man en strategisk forsyning for minst tre måneder av slik gass. Generatorer i sykehus blir overbelastet på grunn av langvarig strømstans. En av generatorene på al Shifa sykehuset har stoppet opp.
28. november 2008:
Rapport fra Gaza de siste tjue dager.
Av Sameh A. Habeeb, B.A.
Helsesektoren.
Krise og katastrofer.
Alvorlig mangel på grunnleggende medisiner er økt med 40%. Medisiner for diabetes, hjertesykdom, astma og andre kroniske sykdommer finnes ikke lenger i Gaza. Det er også snart slutt på kreftmedisin og medisin for leversvikt.
Sterilisering og desinfisering av medisinsk utstyr og klær har minsket med 30%.
Det er alvorlig mangel på laboratoriekjemikalier og utstyr, en nedgang på 40%, som direkte berører pasienter.
Medisinsk utstyr trenger reservedeler og vedlikehold. På grunn av blokaden kan dette ikke utføres. Et eksempel på dette er oksygenmålere på kuvøser.
Hyppig og til dels langvarig strømstans ødelegger maskindeler og styringssystemer.
CT og røntgenmaskiner er ødelagt både på al Shifa og europeiske sykehus. Disse er helt nødvendige for å diagnostisere svulster og andre sykdommer. Reservedeler for medisinske fjernssynssystemer er ikke tilgjengelige.
Forsyningene av oksygen og narkosegass for kirurgi rekker nå bare for sju dager. Vanligvis har man gass for tre måneder på lager.
Generatorene på sykehusene brukes svært mye, p.g.a. strømbrudd. Dette sliter på dem, og på al Shifa sykehuset har en generator stoppet.
Det mangler gass til matlaging, og på sykehusene er kjøkkenene stengt. Syke får ikke forsvarlig mat. Vaskerier er stengt, dette øker faren for spredning av smitte.
Vaksineprogrammer til barn er stanset.
260 mennesker er døde fordi de ikke har kunnet reise ut av Gaza for nødvendig medisinsk behandling. Mer enn 35% av disse er barn.
Sykehus kan ikke gi kritisk eller nødvendig hjelp på grunn av årsakene nevnt over.
Om lag 60% av ambulansene står, det samme er tilfelle for mange av sykehusenes varebiler.
Landbruk.
Landbrukssektoren er en av dem som er sterkest rammet av blokaden. Dyr og fugler blir sett på som terrorister på samme måte som Israelerne ser på folket i Gaza.
Gaza trenger 150 tonn dyrefor hver dag. De siste tre ukene har det ikke kommet forsyninger.
Mer enn 700 000 kyllinger er avlivet p.g.a. formangel.
Det er anslått tap på 20% p.g.a. manglende vaksiner, dyremedisin og for.
Fiskerisektoren mangler drivstoff.
Landbruket mangler driftsmidler som insektsmidler, såvarer og gjødsel, og har i stor grad gjort det siden blokaden startet.
Landbruksprodukter holdes tilbake i Gaza, siden Israel har stoppet all eksport det siste halvannet året.
Stengning av varetransporten.
Siden midten av 2007 er det store begrensinger på varetransporten til Gaza. Bare 15% av de om lag 600 lastebilene som trengs kommer inn i Gaza. 4. november stengte Israel grensene helt. Den allerede begrensede og manglende leveringen ble kuttet helt.
Drivstoffkrisen.
Israel har stengt all drivstofforsyning, inklusive forsyningene til kraftverket. Naturgass, fyringsolje, diesel og bensin kommer ikke inn i Gaza i denne situasjonen.
Kraftverket har bare 50% kapasitet etter at den ble truffet av Israelske bomber i 2006. Det produserer 70 av potensielt 140 megavatt p.g.a. mangel på reservedeler. Kraftverket trenger 300 000 liter olje, og har ikke fått noen forsyninger de siste 20 dagene.
Om lag 60% av Gaza ligger i mørke p.g.a. strømmangel. Andre deler av Gazastripen er avhengig av Israelsk eller Egyptisk kraft. Israelske kraftlinjer har stort behov for vedlikehold og reparasjoner.
Brød og bakerier.
Det er 47 bakerier i Gaza, men nå er det bare 17 som er i drift.
Vanligvis trenger Gaza 450 tonn mel. 100 tonn går til bakeriene, 300 tonn til husholdningene. Deler av husholdningenes forsyninger blir levert av UNRWA, som har måttet begrense sitt arbeid i det siste.
Forsyningene av mel rekker nå for folkets behov i 15 dager. Dersom Israel ikke åpner grensene venter hungersnød.
Vann og kloakk.
Det er stor mangel på klor til vannbehandling, og fare for at forurenset vann vil føre til smittsomme sykdommer. Gaza trenger 60 kubikkmeter klor, mens lageret nå er tomt.
Hundre av Gazas 145 vannkilder har 60% av normal kapasitet. De resterende 45 kildene har 80% kapasitet. Årsakene er mangel på reservedeler som følge av blokaden.
Vannkonsumet er vanligvis 220 000 kubikkmeter. Nå er det 40% lavere. Noen steder i Gaza, særlig i høyereliggende områder, er det ikke vann tilgjengelig.
Kloakk går urenset i sjøen, anslagsvis 77 millioner liter hver dag. Dette ødelegger fisket og fører til økologisk katastrofe.
Mat og andre varer.
Basismatvarer som melk, mel, matolje, kjøtt, ris og bønner er ikke tilgjengelig i store kvanta. Mange andre matvarer er det heller ikke mulig å få tak i.
Anslag for daglig forbruk i Gazastripen er: 867 tonn mel, 153 tonn sukker, 110 tonn ris, 75 tonn av ulike oljer og 49 tonn grønnsaker og urter. Ifølge grenseadministrasjonen kommer bare 15% av Gazas nødvendige forsyninger inn.
Krise i UNRWA.
På grunn av blokaden hindres allslags forsyninger til flyktningene fra å komme inn i Gaza. UNRWA, som leverer mat til 750 000 personer har måttet stoppe sitt livsviktige arbeid.
Industrisektoren.
Industrien i Gaza er fullstendig avhengig av importerte råvarer. Den er 80% avhengig av importerte maskiner og reservedeler, og i høysesongen (mai - juni) er det mulig å eksportere 748 lastebillass med industriprodukter i måneden (møbler, matvarer, klær og landbruksprodukter).
Siden blokaden startet har all industriaktivitet stoppet, siden industrien er 85% avhengig av import av råmaterialer fra Israel eller transitt gjennom Israel. 3900 industribedrifter (mer enn 97% av sektoren) har stengt. 33 000 av 35 000 arbeidstakere i industrisektoren er blitt arbeidsledige.
Oversatt av Knut Borud
--
Sameh A. Habeeb, B.A.
Photojournalist & Peace Activist
Humanitarian, Child Relief Worker
Gaza Strip, Palestine
Mob: 00972599306096
Tel: 0097282802825
E-mail: Sam_hab@hotmail.com
Sameh.habeeb@gmail.com
Skype: Gazatoday, Facebook: Sameh A. habeeb
Web: www.gazatoday.blogspot.com
Daily Photos: http://picasaweb.google.com/sameh.habeeb
Møte om Gaza 26. november: "Bryt isolasjonen av Gaza" 18.11.08
- ferske rapporter fra Gaza ved Christiane Kolberg, Silje Ryvold og Mads Gilbert. Møtet holdes i LO-bygget, Skippergata 41. [Se plakat]
Til Gaza med båt - The Free Gaza Movement har lykkes med å seile fra Kypros til Gaza både i sommer og nå sist 8. november. 15.11.08
Konferanse om stengingen av Gaza stenges (!) 1.11.08Gaza Community Mental Health Programme hadde planlagt konferansen "Siege and Mental Health... Walls vs. Bridges" i over et år, bl.a. i samarbeid med Verdens helseorganisasjon. Christane Kolberg fra Tromsø var påmeldt til konferansen, men snaut fjorten dager før konferansestart ble alle tilreisende nektet innreise til Gaza. Les mer på GCMHPs nettside. Les også Klassekampens artikkel med tilknytning til konferansen.
Les Christiane Kolbergs rapport fra grensen til Gaza "Siege and Mental Health... Walls vs. Bridges". Konferanserapport, bl.a. fra demonstrasjonen på grenseovergangen Erez.
Christiane på Grensen til Gaza: Bladet Tromsøs rapport.
Flere engasjerer seg mot stengningen av Gaza: Popular Committee Against Siege. 15.10.08 Denne organisasjonen har en ny rapport om konsekvensene av stengingen av Gaza som er verdt å lese gjennom.
Riksteateret spilte "Mitt namn er Rachel Corrie" i Tromsø 23. september. 24.9.08
Om noen er inspirert til å lese mer anbefales Det Norske Teaterets skolemateriell for forestillingen, Video av Rachel tatt opp to dager før hun døde og nettstedet til minne om henne.
Tvibits Palestinaprosjekt har besøkt Gaza i sommer. 1.9.08Se omtale i Nordlys og NRK.
Solidaritet Tromsø - Palestina i 30 år. 10.5.08
Palestinakomiteen har laget utstilling i forbindelse med tredve års solidaritetsarbeid for Palestina. Se Omtale og nett-tv innslag fra avisa Nordlys 9.mai 2008. Vennskap Tromsø - Gaza har bidratt økonomisk - og med noen bilder - til utstillingen.
Gaza Strip Fuel Situation Report Rapport fra FN 23.4.08
Tromsøaksjonen for Gaza 10.4.08
Tromsø kommune har tatt initiativ til aksjon for vennskapsbyen Gaza. Det skal samles inn penger til rehabilitering, bl.a. for barna som nylig har måttet amputere som følge av krigshandlingene i månedsskiftet februar - mars. Det skal også fortelles mer om Gaza til folk i Tromsø.
Nettsiden til Tromsøaksjonen for Gaza.
Brosjyren til Tromsøaksjonen for Gaza.
Vil du vite mer om den aktuelle situasjonen i Gaza:
The Gaza Strip: A Humanitarian Implosion 15.3.08
Rapport fra åtte britiske hjelpeorganisasjoner, bl.a. Amnesty International.
Nytt styre i Vennskap Tromsø - Gaza. 26.2.08
På årsmøtet 26. februar ble seks styremedlemmer og tre varamedlemmer valgt til å lede vennskapsgruppa i 2008:
Styremedlemmer: Inger Hilde Trandem, Knut Borud, Christiane Kolberg, Ehab Khalil, Sunniva Andreassen og Stephen Jörstad, Varamedlemmer: Sigurd Langseth, Magnus Mæland og Astrid Eriksen.
Blokkaden: Et brudd på internasjonal lov. 30.01.08
Pressemelding fra Gaza Community Mental Health Programme
In response to the Supreme Court's Rejection of Petition against Fuel and Electricity Cuts: Gisha and Adalah: "This decision sets a dangerous legal precedent that allows Israel to continue to violate the rights of Palestinians in Gaza and deprive them of basic humanitarian needs, in violation of international law."
Wednesday, Jan. 30, 2008: Israel's Supreme Court today rejected a petition by human rights organizations to stop Israel from cutting supplies of fuel and electricity to the Gaza Strip, as part of a governmental decision authorizing punitive measures against the population of Gaza. The petitioners had claimed that cutting fuel and electricity supplies constitutes forbidden collective punishment and violates the international law prohibition against deliberately targeting civilians. The fuel cuts, which have forced Gaza's only power plant to reduce production of electricity, have severely disrupted the functioning of vital humanitarian services, including hospitals, water wells, and sewage pumps.
The court's decision allows the state to proceed with its plan to cut electricity sold to Gaza directly by Israel's Electric Company, beginning February 7. Gaza is already experiencing a 20% electricity deficit, which is forcing rolling blackouts in hospitals and other vital humanitarian institutions. The petitioners submitted extensive documentation showing that cuts in supplies of electricity and the industrial diesel needed to produce electricity will necessarily mean longer and more frequent power outages across Gaza, from which vital humanitarian institutions will not be spared.
At the last hearing held Sunday, Jan. 27, Israel's military prevented utility officials from Gaza from attending the hearing, in violation of a previous commitment to the court. The state attorneys offered oral testimony by a military official, unsubstantiated by affidavit as required, claiming that the cuts would not harm humanitarian needs.
According to Sari Bashi, Director of Gisha: "This is an unprecedented decision authorizing collective punishment in its most blatant form. The court ruling relies on unsubstantiated declarations by the military and ignores the indisputable and well-documented evidence of harm to civilians caused by the fuel and electricity cuts - with no legally valid justification."
According to Hassan Jabarin, Director of Adalah: "According to the Supreme Court's decision, it is permitted to harm Palestinian civilians and create a humanitarian crisis for political reasons. This constitutes a war crime under international criminal law." Background on the Fuel and Electricity Petition
The court decision comes at a time when the Gaza Strip is already suffering from a 20% deficit in electricity, during the winter peak season - even before the February 7 cuts go into effect.
During the winter, the demand for electricity in the Gaza Strip is approximately 240 mega-watts, depending on the weather, but as of today, Gaza has just 192 megawatts from all sources: 120 mega-watts sold by Israel; 17 megawatts supplied by Egypt; and 55 megawatts from. Gaza's power plant is able to produce 80 megawatts, but restrictions imposed on the supply of industrial diesel sold to Gaza limits the power plant to generating just 55 megawatts. As a result, the Gaza Electricity Distribution Company (GEDCO) is unable to provide the electricity needed to operate hospitals, water pumps and schools and so institutes rolling blackouts across main lines. Some humanitarian institutions have back-up generators, but the restrictions on the supply of diesel have disrupted the operation of the generators, too.
The petition was submitted October 28, 2007, the day that Israel cut supplies of petrol (benzene), diesel, and industrial diesel to Gaza. Residents of Gaza purchase fuel from an Israeli company and receive it via Israeli-controlled crossings.
A prior decision of the Supreme Court prevented Israel from cutting supplies of electricity sold to Gaza by Israel's Electric Company. Today's decision allows the direct electricity cuts to be implemented on February 7.
The organizations who petitioned the court are:
Adalah - The LegalCenter for Arab Minority Rights in Israel
Gisha - LegalCenter for Freedom of Movement
HaMoked: Center for the Defence of the Individual
Physicians for Human Rights-Israel
The Palestinian Centre for Human Rights
The Public Committee Against Torture in Israel
Gaza Community Mental Health Programme
B'Tselem - The IsraeliInformationCenter for Human Rights in the Occupied Territories
Al -Haq
MezanCenter for Human Rights
Maher Najjar, Deputy Director of Gaza's Coastal Municipalities Water Utility and a farmer from Beit Hanoun also joined the petition
------------------------------
Please visit our site: Gaza Community Mental Health Programme http://www.gcmhp.net/
Demonstrasjon 26. januar: Opphev blokaden av Gaza!
Palestinakomiteen i Tromsø og Vennskap Tromsø-Gaza arrangerte demonstrasjon på Stortorget mot blokaden av Gaza lørdag 26. januar.
Det var appeller ved varaordfører Gunhild Johansen og Christiane Kolberg.
Grensene til Gaza har vært stengt siden juni 2006. I september 2007 erklærte Israel Gaza som "fiendtlig territorium", og situasjonen har gradvis forverret seg. Det er nå alvorlig mangel på vann, mat, strøm og medisiner, og over 30 personer har mistet livet den siste uka. Les mer: [her] og [her].
Demonstrasjonen på Stortorget skjedde samtidig med at en rekke israelske fredsorganisasjoner demonstrte ved grensa til Gaza og forsøkte få inn livsnødvendige vannfiltre, mat og medisiner. Les mer om dette [her].
Her er Christiane Kolbergs appell:
Blokaden av Gaza må oppheves
Hvor er verden?
"Et avskylig mørkebrunt slam snor seg gjennom Gazas gater. Luften kveles av den intense gassen: metan og bakterier. Vannspringene oser ut en giftig blanding av avfall fra mennesker og dyr, sykdom og galle. Man overmannes av stanken. Forbipasserende brekker seg og kaster opp i veikanten".
Dette er beskrivelsen fra Gaza by i Morgenbladet 24.01.08, skrevet av Mohamed Omer som bor i dette området. Det er situasjonen til vår vennskapsby. Det er et fengsel for 1.5 mill mennesker, som nå ikke engang har vann å drikke, hvor kloakken flyter i gatene. Det er ikke en truende humanitær krise, som nyhetene sier, det er en katastrofe! Den er ikke skapt av storm, tørke eller tsunami, men av den israelske staten, - og av likegyldighet som tillater Israel å behandle 1.5 mill mennesker på denne måten i Gaza.
Ønsker fred og frihet
Jeg har reist til Gaza 1-2 ganger i året i 20 år. Det er en by med vennlige og gjestfrie mennesker som ber deg inn på det de har å by på, mennesker som ikke ønsker annet enn å få leve i fred og frihet, at barna får vokse opp, bli mett og få utdanning. Det har ikke vært fred i Gaza på 40 år. De fleste som bor der er født som flyktninger. Familiene deres ble fordrevet fra det som i dag er Israel for 60 år siden. De har ventet tålmodig på at internasjonale avtaler og fredsforhandlinger skulle gi dem deres rett.
Gradvis forverring
Da jeg var i Gaza første gang i 1987, var leveforholdene ille. Siden da har det blitt verre: vanskeligere å komme ut av Gaza, vanskeligere å få seg arbeid, vanskeligere å få utdannelse utenfor Gazastripen. Gaza ble avstengt med høye gjerder i forbindelse med Osloavtalen. Det var en forbigående bedring fra 1994 til 2000, men siden 2000 har situasjonen forverret seg dramatisk. Portene ut av Gaza har blitt oftere og stadig lengre stengt, både for Gaza-borgere å komme ut og for hjelpearbeidere og gjester å komme inn. Man må søke til det israelske militære for å få komme inn og ut av de palestinske områdene. Det siste året har vi som arbeider på et psyko-sosialt støtteprosjekt ikke fått komme inn i Gaza. I sommer ventet gjester fra Gaza i 2 måneder på å komme hjem over grensa fra Egypt til Gaza. Egypt har fredsavtale med Israel, der grensa mellom Egypt og Palestina bare er åpen når Israel tillater det. Slik sviker Egypt sine arabiske brødre og søstre i Gaza, og er med å holde Gaza som et fengsel.
Da Hamas vant valget for 2 år siden, valgte Israel, USA og Vesten og straffe det palestinske folk med en boikott. Israel holdt tilbake palestinernes skattepenger. Handel og bistand ble stoppet. Lønninger ble dermed stoppet. Folk solgte det de eide for å overleve. Siden har det pågått en ytterligere utarming. 80 % lever på nødhjelp. Nå er også nødhjelpen stoppet.
Israelske fredsbevegelser viser alternativ vei
Gaza har de siste 20 årene ikke hatt rent vann. Israelske bosetninger hat tappet grunnvannet, så Gazas drikkevann blir forurenset. Det må filtreres. Blokaden av Gaza har gjort dem fri for filter. Israelske fredsbevegelser har i mange uker planlagt en aksjon i dag for å skaffe vannfilter, medisiner og andre nødvendige artikler til Gaza. Det er modig og vi støtter den aksjonen de har i dag (26.01). Gjennom aksjonen ønsker de også å vise at en fredelig sameksistens er mulig.
Krigsforbrytelse
Den 17.januar stengte Israel grensen helt. Dermed ble det slutt på drivstoff. Den 20.jan ble strømmen stengt. Da stopper også vannpumpene, kloakkpumpene, sykehusenes kuvøser, dialyseapparater, operasjonsstuer. Husholdningene har verken strøm eller gass til oppvarming og koking. Det er tomt for nødvendige medisiner. Det er sult, det er kalt og det stinker. Siden 1.jan er 76 mennesker død som følge av blokaden. Uten vann og strøm vil dødstallene stige raskt. Israels driver med kollektiv avstraffelse av 1.5 mill mennesker. Det bryter med Genèvekonvensjonen, som sier at Israel som okkupant skal beskytte sivilbefolkningen. Israels utsulting og uttørking av befolkningen i Gaza er en krigsforbrytelse.
Hvem ivaretar palestinernes sikkerhet?
Det internasjonale samfunn har krevet at Hamas skal anerkjenne Israels rett til eksistens og sikkerhet. Hvem krever at Israel skal anerkjenne palestinernes rett til eksistens og sikkerhet. Israel skylder på raketter mot bosetninger utenfor Gaza. 10 personer har dødd av disse hjemmelagde rakettene siden 2006. På samme tid har Israel drept 700 palestinere. Hvem krever at Israel skal stoppe skyting og bombing av palestinsk sivile?
Hva kan gjøres?
Riving av grensen mellom Gaza og Egypt var et modig trekk. Egypts passivitet var et kortvarig lyspunkt. Det ga mulighet for litt mat og medisiner. Israel og USA har presset Egypt til å stenge grensa igjen. Det må nå legges et langt større press på Israel. Vi må ikke stå passivt og se på et pågående folkemord. Vi kan ikke bare snakke, mens et folk sultes ut som bevisst politikk. Kraftigere midler må til. Kanskje er også en boikott av Israel et for svakt middel. Israelske ledere bør meldes for krigsforbryterdomstolen.